Rodinný dům na pražském sídlišti disponuje unikátní kořenovou čistírnou na střeše

blank

Na pražských Letňanech stojí rodinný dům, který je specifický díky kořenové čistírně odpadních vod, jenž se nachází na jeho střeše. Čistírna umí ušetřit až polovinu nákladů za vodu.

Místo střechy zelená zahrádka. Takový pohled se naskýtá obyvatelům jednoho vnitrobloku v Praze-Letňanech. „Díky bakteriím v substrátu nám střecha pomáhá čistit odpadní vodu, která se vrací do domácnosti pro splachování a zalévání. Kořenová čistička nám ročně ušetří až 50 % vody,“ uvedl majitel domu Michal Šperling. Střešní porost má také výhodu, že tepelně stabilizuje prostředí vnitrobloku a zároveň střechu chrání před UV zářením.

Kromě kořenové čistírny je dům vybaven i speciálním systémem vytápění. Ten kombinuje zemní výměník, fotovoltaiku a akumulaci energie. „Díky zemnímu výměníku se k nám v zimě dostává teplý, a v létě naopak chladnější vzduch. Teplý vzduch vstupující do domu pak využíváme třeba k sušení prádla,“ doplnil Šperling. Dům je nominován v kategorii Stavba soutěže E.ON Energy Globe. 

Kořenové čistírny odpadních vod fungují podobně jako přirozené mokřady, ve kterých probíhají samočistící procesy. Principem kořenové čistírny je průtok předčištěné odpadní vody kořenovým filtrem, který je naplněn jemnými kamínky, na jejichž povrchu sídlí bakterie zajišťující čisticí proces.

 

 

Scroll to Top