Jaký byl první den zájem o dotace z Dešťovky?

blank

Ve čtvrtek 7. září se rozběhla druhá vlna příjmů žádostí o dotace na hospodaření s dešťovou a odpadní vodou. V prvním kole v květnu si lidé rozebrali 110 milionů korun během 28 hodin, nyní mělo připraveno ministerstvo životního prostředí 240 milionů korun. Polovina částky je určena do oblastí, které jsou postižené suchem. Jedna domácnost může získat maximálně 105 tisíc korun. Redakce portálu vodarenstvi.cz zjišťovala, jaký zájem byl o finanční prostředky během prvního dne.

Mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová sdělila, že první den o dotaci požádalo 1857 lidí a zažádali o 90,5 milionu korun. Znamená to, že zájemci vyčerpali zhruba 40 procent z alokovaných 240 milionů korun. Dalších 309 žádostí za 14,5 milionu korun se vyhodnocuje v systému.

Největší zájem o dotace projevili lidé z Prahy, středních Čech, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Podobně tomu bylo i během první výzvy. Nejčastěji lidé žádají o peníze, které využijí na používání dešťové vody na zalévání zahrad a na splachování toalet. Jestliže budou chtít úspěšní žadatelé používat dešťovou vodu ke splachování záchodů, bude nutná jejich dohoda s provozovateli kanalizace ohledně podmínek plateb za stočné. Finální dohodu budou muset doložit Státnímu fondu životního prostředí. Na to, aby lidé projekt realizovali, mají rok od schválení žádosti.

Scroll to Top