Startuje druhé kolo Dešťovky

blank

Ve čtvrtek 7. září se od 10 hodin rozběhla druhá vlna příjmů žádostí o dotace na hospodaření s dešťovou a odpadní vodou. V prvním kole v květnu si lidé rozebrali 110 milionů korun během 28 hodin, ode dneška má připraveno ministerstvo životního prostředí 240 milionů korun. Polovina částky půjde do oblastí, které jsou postižené suchem. Jedna domácnost může získat maximálně 105 tisíc korun.

Dotační program je určen pro majitele rodinných a bytových domů, kteří by rádi hospodárně využívali dešťovou a odpadní vodu. Oproti prvnímu kolu se bude tentokrát přerozdělovat 240 milionů korun. Prodlužuje se také lhůta pro doložení papírové žádosti a jejích příloh na 30 dnů.

„Primárně se snažíme motivovat lidi k většímu využívání dešťové vody jako vody užitkové podporou sofistikovanějších systémů a současně pomoci lidem  tam, kde je nedostatek vody nejkritičtější. Proto jsme alokovanou částku rozdělili na dvě poloviny, jedna půjde výhradně na projekty v obcích akutně ohrožených suchem, druhá všem ostatním domácnostem, které se nachází mimo suché oblasti,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.  

Domácnosti ze suchých oblastí mohou nyní žádat o dotaci až ve výši 55 tisíc korun na nejjednodušší dotovaný systém na zachytávání srážkové vody pro zálivku zahrady. V případě, že daná obec patří do oblasti ohrožené suchem, najdou zájemci na webových stránkách programu. O další dotované programy využívající srážkovou vodu pro zalévání zahrady, splachování toalet, nebo recyklaci odpadní vody, mohou požádat všichni majitelé z celé ČR. Nemusí brát přitom ohled na to, jestli se jejich domy nacházejí v suché oblasti.

Státní fond životního prostředí ČR otevře nově tzv. zásobník žádostí, protože v prvním kole Dešťovky řada elektronicky evidovaných žádostí nepostoupila do další administrace. Žadatelé totiž nedoložili potřebné dokumenty. Do něj se dostanou ty žádosti, které do systému přijdou po vyčerpání alokace 240 milionů korun. Tito žadatelé zatím nebudou muset dodávat vytištěnou a podepsanou žádost, ani další podklady.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top