Aktivisté vyjeli na protest proti rozšiřování dolu Turów

blank

Čeští, polští i němečtí aktivisté se setkali v rekreačním areálu Kristýna v severních Čechách a vypluli na protestní plavbu do Polska. Chtěli dát najevo nespokojenost s plánovaným rozšířením dolu Turów. Nesouhlas vyjádřili také transparentem s heslem Neberte nám naši vodu. Aktivisté se dočkali podpory od starosty Hrádku nad Nisou Josefa Horinky a ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, která se na plavbu vydala s nimi.

Výstavbu dalšího bloku plánuje elektrárna Turów v jihozápadním Polsku. S projektem souvisí i rozšíření nedalekého hnědouhelného dolu. Pro lidi z Frýdlantska jsou však plány severních sousedů noční můrou. Prohloubení dolu totiž v severočeské oblasti může ovlivnit podzemní a povrchové zdroje pro 30 000 obyvatel. Kvůli dolu jsou s vodou problémy už dnes.

„Těžit stále více hnědého nekvalitního uhlí je naprosto sobecké a nesmyslné. Každý den se k nám dostávají šokující zprávy o klimatických změnách a katastrofách způsobených spalováním fosilních paliv a vypouštěním emisí skleníkových plynů. Nás se navíc těžba dotýká přímo, protože ohrožuje zásoby vody, kterou pijeme. Proto jsme se sešli, abychom vyjádřili nesouhlas s dalším rozšiřováním polského dolu Turów,“ přiblížila jedna z organizátorek akce Šárka Soukupová.

Polská strana zastává názor, že k nedostatku vody dochází kvůli globálnímu oteplování, ale Češi jsou přesvědčeni, že se voda ztrácí v přímě úměře s těžbou uhlí. Jedná se o pitnou a užitkovou vodu pro 30 000 obyvatel Frýdlantska. „Po sedmi měsících jednání na ministerstvech se nestalo vůbec nic. Otevřeně říkám, že pokud bych takto řídil svoje město, tak by mě lidé vyhodili z okna,“ nebral si servítky Horinka. Další schůzka ministrů, která by do situace měla přinést více světla, se uskuteční 7. září ve  Wroclawi.

Problém s plánovaným rozšířením dolu však není jediným, kvůli kterému se v Česku ocitla polská strana pod silnou kritikou. Část severních Čech totiž v minulosti trápily také obří skleníky firmy Citronex, která pěstuje rajčata a okurky a svými reflektory způsobila světelné znečištění. To lidem vadilo až na šedesátikilometrovou vzdálenost. Majitel nakonec ustoupil a objekt zakryl.

 

 

 

 

 

Scroll to Top