Vodovody a kanalizace Zlín: regionu nehrozí nedostatek pitné vody ani při dlouhodobém ...

blank

Každým rokem spotřebují obyvatelé Zlína a okolí přes sedm milionů metrů krychlových vody. Předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Zlín Svatopluk Březík uvedl, že v regionu díky kapacitě akumulačních zdrojů nehrozí nedostatek vody.

Zdrojem vody pro východní část Zlína, Vizovicko, Kostelec a Fryšták je přehradní nádrž Slušovice. Surová voda poté prochází úpravou pitné vody v Klečůvce. Pro západní část Zlína, Otrokovic a Napajedel se čerpá podzemní voda ze studní hlubokých deset metrů a z hydrogeologických vrtů hlubokých až 60 metrů v oblasti Tlumačovského lesa a Kvasic. Tato voda se pro změnu upravuje v provozu v Tlumačově. V regionu je potřeba vyrobit a dostat do potrubí 300 litrů pitné vody za vteřinu.

Na Zlínsku má také vyrůst Vlachovická přehrada, kterou zařadila vláda ke svým prioritám. Vodní dílo, které by se dalo nazvat stavbou století ve Zlínském kraji, výrazně ovlivní okolní krajinu, hospodaření na pastvinách i cestování. Už během tohoto roku by mělo být jasné, jaké bude mít stavba dopady na přírodu. Povodí Moravy na průzkumy a přípravu vyčlenilo 40 milionů korun. Stavba si vyžádá investici ve výši 5,5 miliard korun. 

Scroll to Top