Povodí Ohře buduje nové informační centrum

blank

U přehrady Fláje na Mostecku vznikne informační centrum. Přehrada patří k oblíbeným cílům turistů, ale v současnosti je kvůli stavebním pracím omezený vstup na hráz. Informoval o tom mluvčí podniku Jan Svejkovský.

Vodní nádrž Fláje byla vybudována na Flájském potoce a slouží jako hydroenergetické zařízení a zásobárna pitné vody. Přehrada leží na území obce Český Jiřetín. Místo nového informačního centra bylo povodím vybráno podle zájmu veřejnosti. Jan Svejkovský uvedl, že vodohospodáři chtějí oslovit co nejvíce lidí a právě Fláje jsou nejnavštěvovanější hrází v povodí. Infocentrum bude fungovat celý rok a obsluhovat ho budou převážně zaměstnanci povodí. V létě dostanou příležitost brigádníci.

Náklady na stavbu se pohybují kolem deseti milionů korun a vzhledem k přítomnosti stavební techniky se musí lidé na hrázi chovat obezřetně. Dalším nutným zásahem je odstranění uvolněných konstrukcí uvnitř hrází, ale v tomto případě se práce turistů nijak nedotknou.

Přehrada sekundárně slouží i jako protipovodňová ochrana a je zařazena mezi české kulturní památky. Její součástí je vodní elektrárna Meziboří. Při dni otevřených dveří umožní Povodí Ohře vstup návštěvníkům do některých svých objektů. Zpřístupněna tak budou vodní díla Březová, Skalka, Kamenička a jez Terezín.

Podnik má působnost na území 5 krajů a 33 obcí s rozšířenou působností. Správa povodí je rozdělena mezi tři závody se sídly v Chomutově, Karlových Varech a Terezíně. 

Scroll to Top