Hydrobiologové zahájili průzkum lipenské nádrže

blank

Jedním z hlavních důvodů, proč se hydrobiologové pustili do průzkumu přehrady, je zmapování stavu populace candátů. Ročně se jich sice na Lipně líhnou miliony, ale první rok života přežije jen každý dvacátý. Za posledních dvanáct let se počet candátů v nádrži výrazně snížil a odborníci by chtěli na základě výsledků navrhnout opatření, která by vedla ke zlepšení situace. ČTK o akci informovalo Biologické centrum Akademie věd ČR.

„Máme k dispozici srovnávací údaje z let 2008 až 2012, kdy byly celkové rybářské úlovky candáta jen zlomkem původního stavu a candát na Lipně rostl velmi pomalu. Analýza loňských údajů ukázala výrazné zlepšení rychlosti růstu,“ sdělil ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR Jan Kubečka.

V jižních Čechách byl candát poprvé vysazen v 18. století, kdy tam byl zaveden z povodí Dyje. Obývá větší, pomalu tekoucí úseky řek, údolních nádrží a rybníků.

Experti budou zkoumat nádrž od přítoku až po hráz. Analyzovat budou kromě stavu candátů také celkové rybí složení nádrže včetně potravní základny nedravých ryb a plůdkových společenstev. Následně hydrobiologové navrhnou opatření, mezi které zahrnují například úpravy pravidel rybolovu, návrhy vysazování ryb či výpočty očekávané produkce.

Několik set sportovních rybářů v loňském roce podepsalo petici vedoucí k záchraně candátů na Lipně. Některé hlasy tvrdily, že candát je na Lipně masově vybíjen a prodává se do restaurací. Také se rybářům nelíbilo, že Český rybářský svaz před loňskou sezonou upravil podmínky pro lov těchto ryb.

Údolní nádrž Lipno byla vybudovaná na řece Vltavě v letech 1952 – 1959 a s rozlohou 48,7 km² se jedná o největší přehradní nádrž a o největší tuzemskou vodní plochu. Nejširší je nádrž u Černé v Pošumaví, na pravobřežní straně zasahuje k státním hranicím s Rakouskem.

Scroll to Top