Extrémní Beskydská sedmička nad vodními zdroji

blank

První dva zářijové dny se koná v Beskydech extrémní horský vytrvalostní závod Beskydská sedmička. Účastníci opět vystoupají na sedm vrcholů s výškou nad tisíc metrů a překonají v delší i kratší variantě trasy převýšení přesahující 5 kilometrů.
MF Dnes přinesla text, v němž popisuje, že přechod Beskyd je, ačkoliv si to většina lidí ani závodníků neuvědomuje, vlastně spjatý s vodou a její cestou z hor dolů do údolí. Právě Beskydy jsou totiž místem, kde se nacházejí povrchové i podzemní zdroje vody, která po úpravě v provozech Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava směřuje k odběratelům v kraji, ale například také do příhraniční části Polska.
„Při zdolávání Ropice a Travného budou mít závodníci pod sebou vodní nádrž Morávka, která je ve správě Povodí Odry,“ říká vedoucí provozního oddělení Ostravského oblastního vodovodu Lenka Kolářová. „Voda z ní slouží po úpravě v Úpravně vody Vyšní Lhoty k zásobování zhruba 20 měst a obcí na Frýdecko-Místecku, Třinecku, Těšínsku a Karvinsku,“ upřesňuje Kolářová. V údolí mezi Lysou horou a Smrkem zase leží vodní nádrž Šance, která slouží jako zdroj surové vody pro Úpravnu vody Nová Ves u Frýdlantu nad Ostravicí.
Jako první zdolají závodníci vrchol Javorového nad Třincem. Právě v okolí tohoto města se ve Slezských Beskydech nachází řada lokálních zdrojů povrchové i podzemní vody, které zásobují pod nimi ležící obce.
Také poslední vrchol závodu – Velký Javorník nad Frenštátem pod Radhoštěm – se nachází v oblasti, kde pijí lidé kromě centrálních zdrojů také vodu z horské říčky Bystrý, ale i místních podzemních pramenišť. „Přímo pod královnou Beskyd, Lysou horou, se na jejím úpatí v obci Krásná nachází další významné podzemní zdroje zásobující tuto obec, ale také například Pražmo, Raškovice nebo Morávku,“ upozorňuje Kolářová.

Scroll to Top