Jihomoravské Pouzdřany chtějí vybudovat čistírnu , dostaly se však do patové situace

blank

Tradiční vinařská obec na Břeclavsku má problém, který se táhne už od roku 2009. Tehdy Pouzdřany vystoupily ze svazku obcí, ve kterém měly s Popicemi a Strachotínem vybudovat čistírnu odpadních vod pro všechny tři obce.

Čistírna se měla původně začít stavět ve Strachotíně, ale pro Pouzdřany byl projekt nevýhodný. Vedení obce nakonec od plánované stavební akce ustoupilo. Zástupci Popic a Strachotína byli krokem Pouzdřan zaskočeni. Podle bývalého starosty Popic Josefa Urbánka v kauze mohl sehrát roli fakt, že se Pouzdřanští cítili do určité míry upozadění, protože první fáze projektu se budovala ve Strachotíně a Popicích.

V současnosti jsou Pouzdřany v určité pasti. „Rádi bychom postavili čistírnu vlastní. Ovšem vzhledem k tomu, že máme v plánu rozvoje vodovodů a kanalizací na Jihomoravském kraji stále uvedeno, že čistírna bude ve Strachotíně, nemůžeme podat žádost o dotaci. A z rozpočtu bychom ji nezaplatili. O změnu plánu jsme se snažili již několikrát, ale pokaždé jsme na kraji narazili,“ uvedl starosta Pouzdřan Miroslav Šmarda.

Po čistírně volají obyvatelé dvoutisícové obce několik let. Šmarda věří, že se situace v dohledné době otočí k lepšímu.

Největší část finančních prostředků na čistírnu odpadních vod lze dnes získat jako dotaci z veřejných rozpočtů, která se pohybuje až výši 80 % uznatelných nákladů. Další peníze je možné získat prostřednictvím úvěru. Nejlevnějším zdrojem jsou pro municipality peníze z vlastního rozpočtu, které nejsou zatížené úroky. Výhodným krokem může rovněž být účelné slučování čistíren, a to především v oblastech, kde je další znečišťovatel.

Zdroj: Břeclavský deník, pouzdrany.cz 

Ilustrační foto

Scroll to Top