V sibiřském Tomsku zprovoznili za patřičné slávy pouliční pumpu na vodu

blank

Starosta města Tomsk a šéf městského sněmu o víkendu zahájili provoz pouliční pumpy, která bude místo cisteren přijíždějících dvakrát týdně zásobovat obyvatele přilehlých ulic. Ke zdroji vody teď nemají dotčení Rusové dále než sto metrů. Slavnostní akce proběhla za patřičných doprovodných vložek.

„Vybudování vodovodu je zářný příklad, že společným úsilím dokážeme hodně. Obyvatelé se dočkali dlouho očekávané vody, zbývá už jen připojit se k síti a voda bude i v jejich domech,“ slíbil starosta Ivan Kljajn.

Na sociálních sítích v Rusku však ceremonie doplněná o slavnostní stříhání pásky vyvolala mnoho ironických reakcí. Mnoho uživatelů se tázalo, jestli se opravdu půlmilionové město chlubí zprovozněním pítka na vodu.

Ještě ostřejší byl list Novyje Izvěstija. „Jestli se věci nadále budou hýbat kupředu tímto tempem, pak je pravděpodobné, že už za sto let se v domech na těchto ulicích objeví i splachovací záchody.“

Tomsk je administrativní centrum stejnojmenné oblasti nacházející se na Západní Sibiři na břehu řeky Tom. Ve městě žije zhruba 560 tisíc obyvatel a společně se  Severskem tvoří městskou aglomeraci o téměř 730 tisících obyvatelích. Tomsk však trápí značné problémy mimo jiné ve vodohospodářské infrastruktuře. Část obyvatel totiž nemá přístup ke zdroji pitné vody.

Scroll to Top