Plumlovská přehrada je stále plná sinic, víkendovou soutěž to neohrozí

blank

Na Prostějovsku nebudou vzpomínat na konec koupací sezony 2017 příliš radostně. Ačkoliv předpovědi slibují poslední horké dny, hygienici koupání v Plumlovské přehradě nepovolili. Potvrdily to nejnovější rozbory, podle kterých je voda plná sinic.

Plumlovská přehrada se nachází asi 3 kilometry od Prostějova a patří k nejstarším přehradním nádržím v České republice. Její objem je pět a půl milionu kubíků. „Voda ve vodní nádrži Plumlov je stále nebezpečná ke koupání. Hrozí akutní poškození zdraví, a proto dočasný zákaz koupání i nadále trvá. Došlo k výraznému zhoršení koncentrace sinic. S tím souvisí výskyt vodního květu a chlorofylu-a. Zároveň se snížila průhlednost,“ uvedla Eva Čehovská z Krajské hygienické stanice v Olomouci. Poslední odběry letní sezony hygienici provedou v pondělí 4. září.

Zhruba do začátku srpna byla vodě v přehradě ke koupání ideální, ale následně se sinice natolik rozšířily, že museli hygienici koupání zakázat. Letošní rok byl extrémní. V srpnu 2016 byl nejnižší přítok do Plumlova v hodnotě 30 litrů za vteřinu a letos v první půlce srpna přítok několikrát klesl až k hranici 10 litrů za vteřinu.

Tento víkend však bude na Plumlovské přehradě ve znamení zábavy a sportu. Nádrž zaplní dračí lodě. Pořadatelé si od akce slibují velký zájem lidí. „Závody se pojedou na čtyři lodě, a to na tratích dlouhých 200 metrů a jeden kilometr. Mezi třináctou a čtrnáctou hodinou proběhnou také dětské jízdy pro děti z dětských domovů a přítomných dětí,“ informoval hlavní organizátor Petr Zakopal.

Nelichotivá situace je i na některých nádržích v sousedním Moravskoslezském kraji. Poslední letní osvěžení si musí odpustit například zájemci na Bruntálsku v rybníku Bohušov. Krajští hygienici také varují před nádržemi Baška a Brušperk.

„Koupání na těchto místech se nedoporučuje. U Brušperku navíc přetrvává riziko přítomnosti cerkárií, které mohou způsobit koupajícím zdravotní problémy – vyrážky doprovázené intenzívním svěděním,“ uvedla minulý týden krajská hygienička Helena Šebáková. Bez obav si mohou lidé naopak ještě zaplavat na Olešné a Žermanické přehradě na Frýdecko-Místecku nebo v nádržích Kacabaja, Větřkovice a Údolí mladých na Novojičínsku.

Scroll to Top