Na Prostějovsku zřejmě přibude další možnost koupání

blank

Milovníci koupání na Prostějovsku mají důvod k radosti. V Otaslavicích by měl vzniknout nový koupací biotop, který by lidé ocenili například v případě, že by byl na oblíbené a nedaleké Plumlovské přehradě vydán v budoucnu další zákaz koupání, jako tomu je nyní.

Koupací biotop v Otaslavicích, které leží v jižní části Prostějovska, by nahradil léta nefungující koupaliště. Podle starosty Marka Hýbla jsou nyní Otaslavice zhruba v polovině výběrového řízení a od kraje získaly dvoumilionovou dotaci. Stavba může celkově vyjít zhruba na sedmnáct milionů korun.

Dnes je jisté, že areál poskytne návštěvníků šatny a občerstvení. Konkrétní datum, ke kterému by měl biotop vzniknout, zatím není znám. Po přírodním biotopu v Kovalovicích-Osíčanech by se jednalo o druhý podobný projekt v této části Prostějovska. Ve hře byla také varianta biotopu v Němčicích na Hané, od které se nakonec upustilo.

Přírodní biotop otevřeli naposledy například v Úvalnu na Bruntálsku, který byl svého druhu prvním v Moravskoslezském kraji. Vybudován byl na místě starého koupaliště v obci. Podobných koupališť se v České republice nachází dvacet dva a další by měly přibývat. Za výkladní skříň přírodních biotopů je považováno Rakousko, kde tento systém funguje již dlouhou dobu. Voda je tam přiváděna na kořenový systém, který zajišťuje čisticí schopnost ve štěrkovém podloží.

Na začátku června naše redakce navštívila koupací biotop v Sezimově Ústí na Táborsku. Vodní plocha pro koupání nepravidelného tvaru má rozlohu přes 1500 čtverečních metrů a plocha sloužící k čištění vody přesahuje 850 metrů čtverečních. Areál se nachází v příjemném prostředí poblíž Kozského potoka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top