Panamský průplav hlásí nárůst provozu, spokojeni jsou i Egypťané

blank

Panamský průplav patří ke klíčovým bodům lodní dopravy ve střední Americe. Země je na tomto kanálu ekonomicky částečně závislá. V srpnu zároveň oslavil Egypt dva roky od rozšíření Suezského průplavu. Správa průplavu oznámila, že za předešlé tři měsíce jím proplulo více než sedm tisíc lodí.

Měsíční příjem Egypťanů z lodních poplatků a dalších služeb v Suezském průplavu se momentálně pohybuje zhruba kolem 440 milionů dolarů. Provozovatelé by se chtěli dostat až na miliardu dolarů za měsíc.

Díky optimální geografické poloze patří hospodářství v Panamě k těm bohatším na pomezí jižní a střední Ameriky. Ekonomika je tvořena zejména službami, které zahrnují asi 78 % HDP. Zhruba šestina obyvatel však stále žije v chudobě.

Panama je s provozem ve svém kanálu spokojena. „Úspěchy dosažené v uplynulém roce překonaly naše vlastní očekávání,“ uvedl šéf správy průplavu Jorge Quijano. Proplulo jím asi 1500 lodí moderního typu Neopanamax a minulý týden se kanál pochlubil novým rekordem, když jím proplula kontejnerová loď CMA CGM Theodore Roosevelt dlouhá 366 metrů.

Moderní loď Neopanamax proplouvá Panamským průplavem od roku 2016, kdy byl průplav rozšířen. Ten je nyní schopen zvládnout plavidla o celkové délce 366 metrů a s 15,2 metru ponoru. 

Scroll to Top