V Číně přibývá solárních panelů na vodě

blank

Ačkoliv jsou solární panely k životnímu prostředí šetrné, mají jednu výraznou nevýhodu. Zabírají příliš místa. Jedním z řešení se ale naskýtá v jejich umístění na vodní plochu. Této varianty se ve velkém ujali projektanti v Číně.

Čína dlouhodobě nepatřila k zemím, která by se mohla chlubit pozitivní image v oblasti ochrany životního prostředí. V posledních letech se však přístup tamější vlády v ekologické otázce mění k lepšímu. Mnoho uhelných elektráren už skončilo na pomyslném dnu čínské energetiky, nahradily je naopak ty, které využívají obnovitelné zdroje.

Postupem času se ukázalo, že optimální řešení může spočívat v umístění solárních elektráren na vodní plochy. Ve více než miliardové Číně tak byla spuštěna největší solární elektrárna na vodě na světě. Nachází se poblíž města Chuaj-nan a její výrobní kapacita je až 40 MW. Výkon je srovnatelný například s největší českou solární elektrárnou v Ralsku, jež byla zprovozněna v roce 2010 společností ČEZ.

Mezi největší výhody solárních panelů na vodních plochách patří kromě úspory prostoru to, že voda panely nad sebou ochlazuje a zvyšuje jejich efektivitu a zároveň zabraňuje odpařování.

Hlavní myšlenkou transformace čínské energetiky je vyšší elektrifikace. Obnovitelné zdroje by se měly prosadit zejména v elektroenergetice, kde nahradí stále dominantní uhlí.

Foto: Sungrow Power Supply

Scroll to Top