Radostín na Havlíčkobrodsku je první obcí, které stát dotací pomohl v boji ...

blank

Obec Radostín se 160 obyvateli zřejmě není veřejnosti příliš známa, ale do historie se zapsala tím, že je vůbec první, které pomohl stát s řešením problematiky sucha. V loňském roce situace zašla tak daleko, že lidé vyčerpali vodu z vodojemu a hrozilo náhradní zásobování vodou z cisteren.

Radostín plánoval posílit vodovod několik let. K tomu měl připravené projekty, které by však finančně nezvládl, a proto uvítal možnost získání dotace. Podle starosty Petra Zadiny už v Radostíně museli jednat. V současnosti se na místě dokončila nová elektroinstalace a připojovalo čerpadlo. Ještě tento týden by pak mohlo být zahájeno samotné napouštění vodojemu a příští týden se mají z vodovodu odebrat první vzorky na rozbor. Díky dotaci bude obec ze svého platit necelých 200 tisíc korun. Rozpočet na celou akci byl milion sto tisíc korun.

Dotační program na opatření proti suchu vyhlásilo ministerstvo životního prostředí loni v červenci a pro obce trpící nedostatkem vody vyhradilo 300 milionů korun, za které mohou budovat průzkumné vrty, zdroje pitné vody a prohlubovat studny. Všechny peníze ještě vyčerpány nejsou a stálé zbývá asi 70 milionů korun, o které mohou jednotlivé obce žádat do konce října.

Zdroj: ČT (Události v regionech) 

Ilustrační foto

Scroll to Top