Ministerstvo zemědělství by mělo mít více pravomocí, vyzývá Jurečka

blank

Starost o střední zemědělské školy by mělo od krajů převzít ministerstvo zemědělství. Během diskuze s veřejností na akci Země Živitelka to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Ten by si také přál, aby se v jeho resortu sjednotily kompetence v oblasti ochrany půdy a vod, o které se v současnosti dělí s ministerstvem životního prostředí.

Od roku 2001 jsou zřizovatelem středních zemědělských škol kraje. Podle Jurečky však tato situace není šťastná, protože kraje mají problém s financováním těchto škol a jeho úřad nemůže zasahovat do učebních plánů, aby lépe podpořil návaznost na zemědělskou praxi. Uvedl, že by bylo prospěšnější, aby se o střední zemědělské školy staral jeho resort, ale v krajích nevidí vůli vzdát se této kompetence.

Marian Jurečka rovněž uvedl, že by se pod ministerstvo zemědělství měla sjednotit problematika vody. Aktuální model, kdy se ministerstvo životního prostředí stará o podzemní vodu, zatímco zemědělský úřad o vodu povrchovou, není podle něj správný. O tom, že by měla voda spadat pod jeden resort, dlouhodobě hovoří také Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR.

 

 

 

Scroll to Top