Moravskoslezští hygienici zakázali koupání v rybníku Bohušov a nedoporučují nádrže Bašku a ...

blank

Analýzy odebraných vzorků vody potvrdily na některých nádržích v Moravskoslezském kraji výskyt toxických sinic v nepovolených hodnotách. Zákaz koupání platí v rybníku Bohušov na Bruntálsku a lidem není doporučeno koupání v nádržích Baška a Brušperk na Frýdecko-Místecku.

„Koupání na těchto místech se nedoporučuje. U Brušperku navíc přetrvává riziko přítomnosti cerkárií, které mohou způsobit koupajícím se zdravotní problémy – vyrážky doprovázené intenzívním svěděním,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková.

V posledních dnech kontrolovali hygienici kvalitu vody také z Olešné a Žermanické přehrady a dále se zaměřili na nádrže na Novojičínsku, kde byly kontrolovány nádrže Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých. „Kvalita vody na ostatních vodních plochách na Frýdeckomístecku a Novojičínsku je vyhovující,“ pokračovala Šebáková.

Mimořádně došlo k odběru vzorků z bohušovského rybníku na Bruntálsku. „Hydrobiologický rozbor prokázal masivní rozvoj toxických sinic v hodnotách, které již představují významné zdravotní riziko pro koupající se. Z tohoto důvodu vydal orgán ochrany veřejného zdraví dnešního dne zákaz koupání v této nádrži,“ uzavřela Šebáková.

Zdroj: Patriot Magazín 

Foto: Nádrž Baška 

 

 

Scroll to Top