Soběstačné bydlení podle studentů? Český ostrovní dům

blank

Soběstačný dům, který dokáže šetřit energii, minimalizovat spotřebu pitné vody, a naopak maximálně využívat tu dešťovou. S takovým zadáním pracují studenti v soutěži Český ostrovní dům. Odbornou porotu nejvíce zaujal projekt trojice studentů z pražského ČVUT svým chytře vymyšleným systémem fotovoltaických panelů v kombinaci s domácím bateriovým úložištěm.

Cílem projektu je spojovat plně funkční, pokroková a důmyslná řešení v co nejvíce soběstačných a vysoce šetrných budovách. První ročník soutěže proběhl v roce 2016 pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.

 „Žádný ze soutěžních projektů nelze brát jako hotovou věc, jedná se vždy o soubor nápadů a možných řešení, což by se pro realizaci muselo výrazně dopracovat. Pro nás je důležité to, co se studenti cestou naučí a co se veřejnost dozví. I proto jsou veškeré projekty v plné podobě ke stažení na internetových stránkách soutěže,“ uvedla odborná vedoucí Českého ostrovního domu architektka Jana Hořická.

Vítězným se stal projekt studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze Kristýny Ulrychové, Josefa Konečného a Matouše Juráně. Porota jej vybrala z dvacítky detailně propracovaných konceptů.

„Elektřina se stále ve velkém vyrábí z uhlí, zažíváme nevídaná období sucha, k tomu všemu skokově roste globální populace. Je proto rozumné a racionální pátrat po lepších možnostech provozu našich budov. Tomuto procesu se snažíme napomáhat tím, že propojujeme mladou generaci architektů a stavařů s inovátory z praxe,“ doplnil autor projektu Český ostrovní dům Pavel Podruh.

Zdroj: magazin.aktualne.cz

Ilustrační foto

Scroll to Top