Valašské toky mají problémy s nedostatkem vody

blank

Sucho způsobuje kromě zemědělců problémy také rybářským spolkům. Klesající hladina vody v potocích, říčkách a řekách vedla během léta k většímu úhynu ryb. Co se týče lovu, tak se rybáři některým tokům zcela vyhýbají.

V celém mikroregionu Rožnovska nesměli lidé od 20. července čerpat vodu z řek k napouštění bazénů, zalévání zahrad či mytí aut. Omezení odběru vody bylo nutné pro zajištění základní ekologické funkce vodního toku. Deník zjišťoval, jaká byla na tocích situace z pohledu rybářů.

„V letošním roce je situace opravdu závažná. Podmínky pro rybolov zdaleka nejsou ideální,“ uvedl člen Místní organizace Českého rybářského svazu (MO ČRS) Vsetín František Filák.

Tragickou situaci potvrdil i předseda MO ČRS Valašské Meziříčí Vojtěch Macháň. „Například na Zašovském potoku hladina klesla tak, že se ryby plácají po mokrých kamenech. Nemají tam žádnou tůňku, do které by se ukryly. Právě zašovský tok je tokem chovným. Máme tam malé potoční pstruhy. Kdyby uhynuli, byla by to obrovská škoda,“ řekl Macháň.

Předseda vsetínského svazu Josef Tymrák sdělil, že v jejich revíru docházelo k úhynům ryb zejména na začátku horkého období. Podle Tymráka však za situací s vodou v tocích nestojí jen dlouhodobé sucho. „Že nepršelo, se stávalo i dřív, ale na rozdíl od dneška měla příroda zásoby vláhy. Potoky byly jiné než teď,“ přiblížil Tymrák a vinu také připisuje lidské neúctě k přírodě, odvádění vody z krajiny a nešetrné regulaci vodních toků.

Toto tvrzení ale odmítá mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. „V současné době se naopak vracíme čím dál častěji ke zpřírodnění vodních toků, ke kterému nás vede právě sucho,“ reagoval mluvčí. K odvodům vody z krajiny docházelo podle Chmelaře v období maximalizace zemědělské půdy a budování protipovodňových opatření.

„V současnosti ale řešíme sucho, tudíž je trend opačný. Snažíme se o obnovu vodních toků. Chceme vrátit řeky do původních drah, aby opět meandrovaly a aby se rozlévaly tam kde dříve,“ uzavřel Chmelař.
 

 

Scroll to Top