Úředníci v Ostravě tuší, kdo znečistil bezejmenný tok na okraji města

blank

Myslivci ze Staré Bělé, okrajové části Ostravy, neskrývají nadšení z lepšící se kvality vody v potůčku, který vede do slepého ramena Odry ve Výškovicích. Podle Artura Kubici ze starobělského mysliveckého sdružení je voda na první pohled čistší. Spolek s místními rybáři dlouhodobě upozorňoval na fakt, že se bezejmenný vodní tok proměnil v žumpu.

V první polovině května jsme informovali o situaci ve Staré Bělé, kde myslivce, rybáře a kolemjdoucí obtěžoval nesnesitelný zápach z bezejmenného potůčku. „Občas byl potok cítit močovinou, pravděpodobně když čistili přilehlou jízdárnu. Potom postavili za jízdárnou nové rodinné domky a ve vodě se začala objevovat bílá tekutina, snad saponáty, jakési tuky. Voda začala zapáchat po fekáliích. Teď tam dokonce plavaly výkaly,“ uvedl před několika týdny Artur Kubica.

Magistrát města Ostravy byl s problémem seznámen. „Odbor ochrany životního prostředí už od konce loňského roku provádí takzvaný vodoprávní dozor zaměřený na kontrolu nakládání s odpadními vodami. A to u vlastníků nemovitostí především v blízkosti předmětného vodního toku připadajících v úvahu jako možní znečišťovatelé,“ řekla v květnu mluvčí radnice Andrea Vojkovská.

Ostravský magistrát tak provedl rozbor a v několika případech zjistil porušování zákona o vodách. Podle Andrey Vojkovské zahájí město s viníky správní řízení. Z dostupných informací vyplývá, že mají úředníci k dispozici výsledky kontrol z více než deseti nemovitostí v okolí. Minimálně tři vlastníky čeká trest za nedovolené nakládání s odpadními voda. Hrozí jim až padesátitisícová pokuta.

Místní nad konkrétními viníky situace nechtějí příliš spekulovat, a naopak nevylučují, že se mohla kvalita vody v potůčku zlepšit v důsledku nedávných srážek. Andrea Vojkovská z magistrátu připomněla, že razantní zlepšení nastane po zřízení kanalizace a odstranění volného kanalizačního vyústění v lokalitě Na Sovici. „Stavba už je povolená, měla by trvat asi rok a rádi bychom ji zahájili co nejdříve,“ pokračovala Vojkovská.

Budování kanalizace však podle Vojkovské blokují občané. „Nemůžeme se dohodnout s majiteli jednoho pozemku. Intenzivně s nimi jednáme, ale dokud s nimi nepodepíšeme smlouvu, nemůžeme vyhlašovat výběrové řízení na stavitele. Je to komplikované,“ uzavřela mluvčí.
Zdroj: Moravskoslezský deník 

Scroll to Top