Slapy i Orlík mají zhoršenou kvalitu vody

blank

Ve všech koupacích lokalitách Slapské přehrady se zhoršila voda. Hygienici ohodnotili stupněm čtyři z pěti možných Novou Živohošť, Starou Živohošť a Županovice. Voda je tedy ke koupání nevhodná a představuje riziko vzniku zdravotních problémů například u těhotných žen nebo citlivých jedinců.

Trojku udělili hygienici lokalitám Měřín a Ždáň, čili i tam má voda zhoršenou kvalitu. Stejně byla ohodnocena i voda v Podskalí na Orlické přehradě. Stále nevhodná je také voda v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. V dalších sledovaných středočeských koupacích lokalitách je voda bez problémů.

Hygienici rozlišují pět stupňů kvality vody. Jednička znamená nejkvalitnější vodu, pětka naopak zákaz koupání. Podle vedoucího oddělení hygieny obecné a komunální pro Příbramsko Luboš Mandíka je kromě Slapské a Orlické přehrady kvalita vody ve středních Čechách dobrá.

Výskyt sinic si lidé mohou ověřit jednoduchým testem. Do plastové lahve naberou vodu a po půl hodině zjistí, zdali se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jedná se o sinice. Jestliže zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně to jsou řasy.

Zdroj: lidovky.cz 

Scroll to Top