Více než půlmilionová pokuta za nelegální odběry podzemních vod

blank

Inspektoři České inspekce životního prostředí uložili v Ústí nad Labem pokutu 602 325 korun příspěvkové organizaci Městské služby Ústí nad Labem za nadlimitní odběr podzemních vod. Nad rámec povolení odčerpaly 24 093 metrů krychlových vod.

„Povolený měsíční limit pro odběry podzemních vod překročily Městské služby o prázdninách roku 2015 a také v lednu, únoru, červenci a v srpnu roku 2016. Výši sankce jsme vypočetli ze zákonné sazby, která taxativně určuje pokutu za kubík nelegálně odebrané podzemní vody,“ přiblížil ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem Jaroslav Vacek.

Podle ředitele Erika Geusse si inspekce dobře uvědomuje problém nedostatku vody, a proto věnuje kontrolám nakládání s vodou dlouhodobě značnou pozornost.  „V tomto konkrétním případě probíhaly odběry vod nad rámec povolení dva roky po sobě i v suchých měsících, jako je červenec a srpen. To považuji za velmi nehospodárné a z naší strany to nemůže být tolerováno,“ komentoval situaci Geuss.

Kromě kontrol odběrů podzemních vod se kontroloři zabývají rovněž odběry povrchových vod z řek a rybníků.  „V roce 2015 a 2016 jsme zjistili, že téměř třetina všech kontrolovaných ski areálů odebrala na zasněžování více vody, než bylo povoleno. O výsledcích těchto zjištění jsme podrobně informovali už dříve,“ uzavřel Geuss.

Zdroj: Enviweb 

 

Scroll to Top