Voda v Pohodě je v pohodě, vzkazuje s jemnou nadsázkou starosta Sezimova ...

blank

Ačkoliv se smajlík nad kvalitou vody v Pohodě v Sezimově Ústí mračí a ústy hygieny lidem vzkazuje, že se tady nemají koupat, podle starosty města Martina Doležala je zpráva neaktuální. Informoval o tom Táborský deník.

Koupání v Pohodě, která podle hygieny není vhodná ke koupání, si s malým dítětem užívala například Pavla Komárková. „Weby nesleduji a já upřednostňuji přírodní koupaliště, voda je na vzhled čistá, krásná a podstatně lepší než před měsícem. Takhle čistou jsem ji tu ještě nezažila,“ uvedla návštěvnice areálu.

„My se nebojíme,“ dodala Marie Dytrychová, která zprávu slyšela v městském rozhlase. Starosta Martin Doležal ujišťoval občany, že si voda vede dobře a obavy nejsou na místě. „Bylo to 27. července, kdy byla vedra a voda neodpovídala hygienickým požadavkům. Z nového měření už vyšlo, že je naprosto čistá a průhlednost je do 1,7 metru. Pouze starý údaj stále visí na stránkách ministerstva i hygieny,“ vysvětlil Doležal. 

Deníku poskytl za krajskou hygienu informace Vratislav Heinige. Biotopy jihočeští hygienici sami nesledují, ale zprávy získávají od jednotlivých provozovatelů areálů. „Ti své výsledky poskytují informačnímu systému, z něhož my je přebíráme a umisťuje na svoje stránky jako informaci pro veřejnost. Z ministerstva zdravotnictví jsme v pondělí dostali zprávu, že už je k dispozici nový výsledek měření ze sedmého srpna, kdy vzorky již závadu neprokazují. Teď jen čekáme, kdy se objeví v informačním systému, protože nám telefonické oznámení nestačí,“ vyjádřil se expert z krajské hygienické stanice.

Ve vodě zaznamenali na konci července fekální znečištění, které způsobily mikroby vyskytující se ve střevech. Sezimovo Ústí pro zvýšení kvality vody změnilo filtraci. Voda dnes protéká přes štěrk, který zachytí mechanické částice ve vodě. Pomáhá rovněž zasazení více rostlin pro biologické čištění vody.

 

 

 

 

 

Scroll to Top