Ekologický institut Veronica testuje vzorky vody ze studánek a vytvořil studánkovou mapu ...

blank

Ekologové a vodohospodáři nedoporučují pít nepřevařenou vodu ze studánek. Hygienici však tento zdroj vody kontrolovat nemusí. Testovat ji začal například Ekologický institut Veronica. Ten vytvořil i studánkovou mapu. Testy jsou zatím jen základní a platí pouze pro dany vzorek. Na území České republiky je evidováno kolem 700 studánek.

Zastavit se při procházce v přírodě a osvěžit se čerstvou vodou ze studánky přináší svá rizika. Její kvalitu, která se může měnit ze dne na den, totiž hygienici kontrolovat nemusí. Základní informace o studánkách se lidé mohou dozvědět například na internetových stránkách Mladých ochránců přírody.

„Studánková péče se v pojetí Mladých ochránců přírody dělí na dva vzájemně propojené projekty, a to Národní registr pramenů a studánek (NRPS) a Zachraňme studánky (ZS). Program ZS byl spuštěn před lety a spočívá v převzetí patronátu nad vodním zdrojem a o jeho dlouhodobou péči. Postupně byl projekt rozšířen o NRPS, jehož cílem je podchycení všech veřejně přístupných přírodních vodních zdrojů v ČR,“ stojí na stránkách ochránců.

Další možností, jak se informovat o stavu studánek v krajině, jsou také internetové stránky Ekologického institutu Veronica. „Mapa je vytvořená tak, abychom odlišili ty vody vyloženě špatné od těch lepších a popřípadě od těch nejlepších. Samozřejmě, že převažují vody špatné,“ vysvětlil Rudolf Pecháček z  institutu.

 

Scroll to Top