Vltavu v Praze zbarvili aktivisté, protestovali proti komercionalizaci výstavní galerie

blank

V pondělí 14. srpna se u Masarykova nábřeží v Praze zbarvila řeka Vltava do červena. Zatímco na místě zasahovali chemici a hasiči, kteří hledali zdroj znečištění a zkoumali vodu, se k vylití barelů s pigmentem do řeky přihlásila skupina aktivistů. Ta podle svých slov tímto způsobem protestuje proti komercionalizaci výstavní galerie Mánes.

„Voda zbarvená do ruda teče od Mánesa po Národní divadlo. Na místě jsou hasiči a chemici. Pravděpodobně se jedná o anorganický pigment do barev. Analyzovaná látka není v databázi nebezpečných látek, už se rozpustila, nebezpečí nehrozí,“ odpověděl na dotaz iDNES.cz mluvčí hasičů Martin Kavka.

Provoz šlapadel a loděk nebyl nijak ovlivněn. „Barvu pošleme na rozbor, abychom mohli určit, odkud unikla a o jakou látku se jedná,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Ke znečištění Vltavy se na Facebooku přihlásila skupina Bolt958. „Mánes má sloužit umělcům, ale v prostorách výstavní síně se střídají komerční akce. Chceme na problém upozornit,“ vysvětlili aktivisté v příspěvku důvod protestu.

Umělecká galerie Manes prošla před několika lety nákladnou rekonstrukcí a od té doby byla opakovaně využívána firmami k propagačním účelům. Na podzim 2014 byla budova oblepena reklamou na PlayStation a nyní se Mánes proměnil na tělocvičnu, ve které nabízí firma Reebok tréninky s profesionálními sportovci.

Foto: Echo24 

 

 

Scroll to Top