Sesuv půdy v Sierra Leone způsobený vytrvalými dešti si vyžádal nejméně 312 ...

blank

K tragédii došlo v pondělí 14. srpna v metropoli Freetown a v jeho okolí. O život tam vlivem sesuvu půdy přišlo přes 300 lidí. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na Mezinárodní červený kříž.

Původní zprávy informovaly o 18 mrtvých, následně se číslo několikrát zvýšilo. Konečná však nemusí být ani zpráva o 312 obětech. Podle Patricka Massaquoie není vyloučeno, že bude mrtvých ještě více.

Bahno a voda po silném dešti zavalily a strhly domy a chatrče ve slumech, kterými je milionový Freetown posetý. Nejhůře dopadla čtvrť Regent nacházející se zhruba 20 kilometrů od centra města. Na místo neštěstí byla povolána i armáda.

Ve Freetownu prší obvykle šest měsíců v roce a povodně, které jsou spojené se sesuvy půdy, jsou tam časté. Ve městě neexistuje kanalizační systém. V září 2015 přišlo v aglomeraci o život vlivem záplav deset lidí a dalších devět tisíc o střechu nad hlavou. Ve městě panují také obavy, jaké hygienické následky přinese nejnovější katastrofa. V podobných případech v minulosti se objevila například cholera.

Zdroj,foto: Echo 24 

Scroll to Top