Dolní Lomná postaví domovní čistírny odpadních vod díky dotaci státu

blank

O dotace na domovní čistírny odpadních vod v obcích je zájem. Finance rozdělí ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Vyčleněné peníze byly vyčerpány čtyři měsíce před stanoveným termínem.

Jednotlivé obce mohly o dotaci žádat od loňského listopadu a připraveno pro ně bylo sto milionů korun. Do konce července přišlo na Státní fond životního prostředí jednadvacet žádostí. Mezi obce, které o finanční prostředky usilují, patří také Dolní Lomná na Frýdecko-Místecku. Sedmnáctimilionová dotace by měla vyřešit situaci s odkanalizováním odlehlých částí obce.

„Klasickou čistírnou bychom nikdy nedosáhli takového efektu. Naše obec je rozlohou roztříštěná, celkový počet obyvatel malý. Centrální část je sice napojena na veřejnou kanalizaci, ale náklady na odkanalizování okrajových částí jsme spočítali na 70 milionů korun. Utáhnout to je pro naši obec s desetimilionovým rozpočtem naprosto nereálné, a ani bychom nepokryli všechny domy,“ uvedla starostka Dolní Lomné Renáta Pavlinová. Nové domovní čistírny budou určeny pro 158 domácností.

„Dotace nám pokryje 80 procent nákladů, zbytek zvládneme z vlastních zdrojů. Lidé jsou tu opravdu nadšení, o čistírnu se přihlásili téměř všichni,“ byla nadšená Pavlinová.

V České republice není na kanalizaci připojeno zhruba 1,5 milionu lidí. Podle ministerstva životního prostředí je to jeden z důvodů nedostatečné kvality povrchových vod. „Díky 548 čistírnám bude nově zajištěno čištění odpadních vod pro 2785 lidí. Navíc za náklady, které jsou často podstatně nižší oproti budování centrálních čistíren odpadních vod a souvisejících stokových systémů,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zdroj: Frýdecko-Místecký deník

Foto: Dolní Lomná 

Scroll to Top