Kde se bez obav koupat a kterým nádržím se vyhnout v Moravskoslezském ...

blank

Teplé počasí se začalo negativně podepisovat na kvalitě vody v některých nádržích v Moravskoslezském kraji. Na základě provedených odběrů vzorků vody o tom informovali krajští hygienici. „Bylo zjištěno, že v nádrži Baška došlo k nárůstu počtu toxických sinic a voda již není vhodná ke koupání,“ uvedli pracovníci krajské hygienické stanice.

V Bašce nastala stejná situace jako v roce 2016, kdy se začala kvalita vody zhoršovat už od poloviny června. Ke konci srpna pak vydali hygienici prohlášení, že voda je ke koupání nevhodná. Následně své hodnocení zpřísnili a vodu označili jako nebezpečnou.

Ke koupání je vzhledem k toxickým sinicím nevhodná nádrž Brušperk, která je navíc dlouhodobě riziková kvůli výskytu cerkárií. „Rizikovost této nádrže byla potvrzena v průběhu letošní koupací sezony oznámením dvou případů výskytu svědivé vyrážky po koupání v nádrži,“ upřesnili hygienici. U koupajících se osob mohou vyvolat cerkárie zánět kůže.

Vysoké hodnocení si oproti tomu odnesla Žermanická přehrada u Havířova, která je ke koupání vhodná. Stejně dobře dopadla i Těrlická přehrada. Bez obav se můžete osvěžit také v Olešné u Frýdku-Místku. Zdravotní rizika by neměly hrozit ani v nádržích Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých v Bílovci.

Zdroj: http://fm.denik.cz

Scroll to Top