Díky vynálezu českého doktoranda pijí lidé v africké Mpanze čistou vodu

blank

Na mnoha místech v Africe pijí lidé neupravenou vodu a denně se vystavují riziku nákazy bakteriemi, které obsahuje. Situaci se na černém kontinentu snaží zlepšit doktorand z brněnské techniky Vojtěch Kundrát. Pomoci by měl speciální filtr na vodu, který Kundrát vytvořil z poslepovaných vláken z ekologického plastu.

Filtr funguje na bázi membrány, jejíž oka jsou tak malá, že je voda po protečení čistá a neobsahuje tak žádné bakterie. Nádoby s filtrem je potřeba namontovat na zdroj vody. Vojtěch Kundrát si filtr v praxi mohl vyzkoušet díky faráři Janu Kotíkovi z Řečkovic. Ten vede projekt Ifakra, který pomáhá lidem v tanzanském městě Mpanza. Kotík chtěl v jižní Tanzanii postavit střední školu a několik dnů před odjezdem požádal Kundráta, aby do Afriky odletěl s ním. „Postavení školy mělo smysl. Navíc mě napadlo s sebou vzít filtr a vyzkoušet ho,“ vysvětloval Kundrát. V Tanzanii nakonec strávil tři týdny.

Když česká výprava do Mpanzy dorazila, byla voda značně zakalená. Místní přijali filtr mladého českého specialisty se zájmem. Zařízení nastavil tak, že z jednoho konce tekla špinavá voda a z druhého pomaleji čistá. Kundrát byl příjemně překvapený tanzanskými školáky. Ti si počkali na čistou vodu, o filtr se zajímali a pokládali Kundrátovi věcné otázky.

Na filtru nepřestal Kundrát pracovat ani po svém návratu z Afriky. V současnosti zkoumá, jak dlouho vydrží zařízení pracovat a čeká také na patent. „Není to levná záležitost. S patentem bude možné filtr vyrábět hromadně, aby pak stál třeba padesát korun,“ řekl Kundrát, který se rovněž snaží vymyslet snadný způsob čištění a udělat jej odolnější. Do Afriky se chce ostravský rodák vrátit.

„Nejdůležitější je podle mě ta střední škola. Uvažuji, že bych tam jel učit. Lidé tam potřebují vědět, co je to pitná a nepitná voda, jak funguje vodárna. Pokud jim tam vše zařídíme a oni nebudou vědět, co dělat, až se něco pokazí, bude to k ničemu,“ uzavřel Kundrát.

Zdroj: Brněnský deník 

Foto: brno.idnes.cz 

Scroll to Top