Patnáct let po ničivých povodních jsou vzpomínky lidí na Znojemsku stále živé

blank

Druhý srpnový týden v roce 2002 zasáhla velká voda Vranovsko, Znojmo, okolí Hevlína na Znojemsku, Novosedly, Jevišovku a Nový Přerov na Břeclavsku. Na jihu Moravy musely své domovy opustit tisíce lidí. V celé zemi voda zaplavila kolem 500 obcí, způsobila sedmdesátimiliardovou škodu a vyžádala si sedmnáct obětí.

Jiří Eisenbruk, jehož dům stojí v jižní části Znojma, odnesl cenné věci do patra a s obavami sledoval stoupající hladinu vody z rozlité Dyje. „Manželka s dcerou odjely do bezpečí a já jsem hlídal dům. Zarazilo mě nezvyklé ticho, měl jsem divný a stísněný pocit. V noci jsem nezamhouřil oko,“ vzpomínal Eisenbruk.

Velká voda přišla do Znojma od Vranova nad Dyjí. Mimořádnou roli sehráli dobrovolní hasiči. „Chránili jsme nepřetržitě most. Snažili jsme se, aby se voda nerozlila do okolních domů,“ řekl tehdy člen vranovského sboru Dušan Štancl. Povodňová vlna ohrožovala také příhraniční Hevlín. „Když přišla voda do Znojma, chodili jsme se dívat, co nás čeká. Dyje k nám šla korytem a rozlila se také do polí,“ uvedl tehdejší místostarosta Hevlína Ladislav Čavinský.

Obyvatelé Hevlína se rozhodli, že svoji vesnici ochrání a začali plnit pytle s pískem. „Sice byla vyhlášená evakuace, ale lidé se vraceli kvůli dobytku, který nechali doma. A když zjistili, že se snažíme vesnici ochránit, pomáhal, kdo mohl. Tatrovku s pískem napytlovalo několik stovek lidí za devět minut,“ podotkl Čavinský. Hráze z pytlů nakonec Hevlín skutečně ochránily.

Jakmile prošla vlna kolem Hevlína, začala znamenat nebezpečí rovněž pro Jevišovku na Břeclavsku. „Ohrožovala nás nejen voda z Dyje, ale také Jevišovka, která tekla prakticky pozpátku,“ popsala nynější starostka Božena Bošiaková.

Zdroj: Znojemský deník 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top