Střecha mi plavala po louce, vzpomíná na léto 2002 Václav Houdek z ...

blank

Ničivé povodně v roce 2002 zasáhly také Předmíř na Strakonicku. Metelský rybník nevydržel nápor vody a jeho hráz se ve dvou místech protrhla. Šestimetrová vlna se začala ze zaplavených Metel přibližovat k Předmíři.

Voda postihla zejména spodní části Předmíře, kde se zřítily čtyři obytné domy a u několika dalších byla narušena statika. V obci si vlna vyžádala i jeden lidský život.

 „O půlnoci z 12. na 13. srpna k nám přijel starosta a řekl, že máme opustit dům. Tu noc jsme přespali u mého švagra ve vedlejším Zámlyní. Druhý den ráno, když jsem se vzbudil a podíval se z okna, tak jsem uviděl naši střechu plavat po louce. Pomyslel jsem si, že je konec,“ vzpomínal Václav Houdek z Předmíře na osudné chvíle. S dětmi, manželkou a rodiči žil v domě patnáct let.

„Trvalo nám přesně rok, než jsme si postavili dům znovu. Začali jsme ho stavět v říjnu 2003 a v listopadu 2004 jsme se stěhovali,“ uvedl dále.

Předmíř byla zatopena 12. srpna. „Na návsi a na silnici bylo okolo metru vody. Domy byly obestavěny hrázemi z hnoje a pytlů s pískem. Když přišla vlna ze sousední obce Metly, tak domy popadaly. Na Předmíř se valil proud vody široký přes 200 metrů, který separoval spodní část obce od horní,“ popsal situaci tehdejší starosta Karel Palivec.

Zdroj: Novinky.cz 

 

Scroll to Top