Plzeň vybudovala po povodních v roce 2002 díky dotaci suchý poldr

blank

Plzni vznikly při povodních před patnácti lety škody za 150 milionů korun. Město bylo jediným, které dostalo v Plzeňském kraji státní dotace na protipovodňová opatření. Důvodem totiž bylo rozsáhlé zatopení čtvrti Roudná a splnění parametru ochráněného veřejného majetku a počtu lidí.

Plzeň získala ve spolupráci s Povodím Vltavy 100 milionů korun a realizovala suchý poldr, díky kterému by byl v případě povodní urychlen odtok z oblasti pivovarských studní. Podle náměstka plzeňského primátora Petra Náhlíka na dotaci z programu ministerstva zemědělství žádné jiné město v regionu nedosáhlo.

Poldr ochrání Roudnou, která byla při záplavách postižena nejhůře. Byl vybudován v letech 2007 a 2008 a stal se zásadní protipovodňovou stavbou. Z Roudné dokáže odvést dvojnásobné množství vody než v roce 2002. U pivovarských studní vodohospodáři narovnali koryto Mže a vybudovali pomocné koryto. Náhlík uvedl, že ještě zbývá dodělat spoustu drobných opatření.

„Pro Plzeň je klíčové to, co je proti proudu řek. My nikoho nechráníme, protože pod námi je prvním městem až Beroun. To, co nás zajímá, je to, aby fungovala, což funguje, přehrada Hracholusky,“ řekl dále Náhlík.

Od roku 2002 už žádná velká voda Plzeň nezasáhla. „Roudná vypadá lépe. Co nás netěší, to je, že se občas objeví někdo, kdo chce stavět nové objekty v místech, kde té vody bylo opravdu hodně. A mapy, které zachycují povodně, neumožňují, aby tam byla zástavba povolena,“ pokračoval Náhlík.

Největší škody, přes 100 milionů korun, napáchala městu velká voda na vodohospodářském majetku, z toho 60 milionů korun to bylo na nové čistírně odpadních vod, zbytek na úpravně vody a kanalizační infrastruktuře. Škody způsobila voda pochopitelně také obyvatelům a podnikatelským subjektům.

Zdroj: Blesk.cz 

Scroll to Top