Zpátky jsem se vrátil až za tři měsíce, vzpomíná Jan Slavík z ...

blank

Během povodní před patnácti lety zasáhla oblast Mlékojed na Neratovicku pětisetletá voda. Obyvatelé zahrádkářské kolonie museli byt evakuováni do bezpečí. Mnoha domům z vody čněla pouze střecha.

„Bylo to hrozné, museli jsme odsud všichni vypadnout. Voda se odsud čerpala tři měsíce,“ vzpomínal jeden z obyvatel Mlékojed Jan Slavík. Během povodní voda dosahovala až k hornímu oknu jeho domu. „Bylo to strašně rychlé, najednou tady začala téct voda, tak jsem vzal psy, nasedl jsem do auta a odjel. Do večera tu byly tři metry vody. Zpátky jsem se vrátil prakticky až za tři měsíce,“ řekl dále Slavík.

Na jeho pozemku není dodnes vše v pořádku. Dům však zbourat nemusel. Podobné štěstí ale neměli sousedi, kteří měli domy ze dřeva. Jedním z těch, jenž o dům přišel, je Bohumil Huml. Paradoxně ho koupil pouhé dva roky před povodní, navíc v přesvědčení, že na Neratovicku k záplavám nikdy nedocházelo. Nemovitost proti povodním nepojistil. „Musel jsem to celé nechat zbourat a postavit to nový tak, jak to je,“ podotkl Huml.

V Mlékojedech se voda držela zhruba čtyři týdny. „Přijel jsem sem asi za čtyři, za pět dnů, když jsme sem už mohli jít. Byl tu metr a půl vody, musel jsem vypáčit dveře. Ale bral jsem to všechno s humorem, co jiného mi zbývalo,“ dodal Bohumil Huml.

V současnosti se v oblasti Mlékojed a v Neratovicích chystají rozsáhlá protipovodňová opatření. Podle informací vedoucího krizového řízení města Neratovice Ladislava Drágy se jedná o vybudování přírodních sypaných valů v kombinaci s betonovými hrázemi a mobilním hrazením.

Zdroj: Novinky.cz 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top