Lidé netušili, že by něco takového mohlo přijít, říká starosta Putimi k ...

blank

Ničivá povodeň zasáhla Putim na Písecku v rozmezí jedenácti let hned třikrát. Voda zalila obec v letech 2002, 2009 a 2013. Pokud by se záplavy do regionu vrátily, obyvatelé musí počítat s tím, že nebudou schopni velké vodě čelit. Putim je totiž jedním z míst v Jihočeském kraji, které postrádá protipovodňové opatření. ČTK to řekl starosta obce Petr Matouš.

Jihočeský kraj a Povodí Vltavy si nechaly na dané téma vypracovat řadu studií. Žádné řešení však dosud nebylo vyhodnoceno jako vhodné. „Existoval návrh, že bychom kolem nejvíce zranitelné lokality vystavěli protipovodňovou zeď. Ale podloží je pískové, velmi propustné, a voda se tak dokáže protlačit spodem,“ řekl Matouš.

Pro řadu obyvatel byly záplavy v roce 2002 naprostým šokem. Voda také připravila o život staršího muže, který se odmítl nechat evakuovat, a když voda vystoupala, hasiči se k němu již nedostali.

 „V letech 2009 a 2013 byly povodně svými následky také ničivé. Ale všechno mělo o něco lepší průběh díky tomu, že lidé už počítali s tím, že voda skutečně přijde. Přece jenom vzpomínky z roku 2002 byly živé,“ uvedl dále starosta. Situaci komplikuje Putimi i poloha. Obec se nachází před místem, kde se Blanice vlévá do Otavy. Do Putimi se tak žene při povodních voda ze dvou stran.

Jihočeské obec se dokázala vždy z ničivých následků vzpamatovat. Podle Matouše na tom má zásluhu řada lidí z okolních obcí nebo jiných částí republiky. „Jde o hasiče nebo spoustu dobrovolníků, kteří nám nezištně pomáhají. Jim jsme vděčni za to, že se vždycky po čase vrátíme k normálnímu životu,“ uzavřel Matouš.

Zdroj: Blesk.cz 

Foto: Aktuálně.cz 

 

 

 

 

Scroll to Top