Inspekce udělila pokutu za nelegální odběry podzemních vod

blank

Česká inspekce životního prostředí uložila v Ústí nad Labem pokutu 602 325 korun organizaci Městské služby Ústí nad Labem za nepřiměřený odběr podzemních vod. Informovala o tom Jana Jandová z tiskového oddělení ČIŽP.

Městské služby Ústí nad Labem se provinily tím, že odčerpaly 24 093 metrů krychlových vody nad rámec povolení. „Povolený měsíční limit pro odběry podzemních vod překročily Městské služby o prázdninách roku 2015 a také v lednu, únoru, červenci a v srpnu roku 2016. Výši sankce jsme vypočetli ze zákonné sazby, která taxativně určuje pokutu za kubík nelegálně odebrané podzemní vody,“ uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Kontroloři z ČIŽP se kromě kontrol odběrů podzemních vod intenzivně věnují také kontrolám odběrů povrchových vod. „Dobře si uvědomujeme problém nedostatku vody, proto kontrolám nakládání s vodami věnujeme dlouhodobě velkou pozornost. V tomto konkrétním případě probíhaly odběry vod nad rámec povolení dva roky po sobě i v suchých měsících jako je červenec a srpen. To považuji za velmi nehospodárné a z naší strany to nemůže být tolerováno,“ komentoval přístup organizace ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Scroll to Top