Před patnácti lety postihly jižní Čechy katastrofální povodně

blank

Datum 7. srpna 2002 se nesmazatelně zapsalo do dějin jižních Čech a celé České republiky. Silné a vytrvalé deště tehdy přinesly jednu z nejhorších přírodních katastrof české historie.

„Ráno jsem se byl podívat na Malši u Roudného, ale nyní dávám přednost monitorování situace prostřednictvím telefonního spojení. Myslím si, že má přítomnost by ničím neprospěla lidem, kteří v některých místech musí čelit následkům rozvodněných řek a potoků. Mám zprávy od hasičů, například o nutné evakuaci chatařů v Borovnici a letního tábora v Líčově, ale domnívám se, že v tuto chvíli je potřeba ponechat prostor k zásahu profesionálů,“ řekl odpoledne 7. srpna tehdejší hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník. V tu dobu ještě nenastala natolik dramatická situace, která by si vyžadovala svolání krajské povodňové komise.

Další dny však změnily v kraji téměř vše. Velká voda poničila 329 obcí, strhla třicet mostů a dalších patnáct mělo porušenou statiku. Těžké rány utrpěla rovněž infrastruktura. Ze zničených a zatopených domů záchranáři evakuovali sedmnáct a půl tisíce obyvatel.

Symbolem jihočeských povodní se staly Metly na Strakonicku. Po protržení hráze rybníka se obcí prohnaly tři metry vody a strhly třináct domů. Celkové škody na majetku byly vyčísleny na patnáct miliard korun a nahlásilo je 11,5 tisíce fyzických a právnických osob. Záplavy však braly i to nejcennější, lidské životy. Na jihu Čech zemřelo devět lidí.

Scroll to Top