Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo druhou vlnu Dešťovky

blank

Projekt Dešťovka je zaměřený na podporu využívání srážkové a odpadní vody v domácnostech a na zahradách. Stát v druhé vlně rozdělí 240 milionů korun. Ministerstvo bude žádosti přijímat od 7. září. Polovina dotace je určena pro obyvatele v lokalitách, které během posledních let trápilo sucho.

„Obdrželi jsme v prvním kole výzvy téměř 2280 žádostí za 28 hodin. Předpokládáme, že podobný zájem bude i pro druhou výzvu,“ řekl k první a druhé výzvě ministr životního prostředí Richard Brabec. V dalším kole by měly peníze stačit na 5000 projektů.

Zájemci, na které se poprvé kvůli vyčerpání peněz nedostalo, mají projekty stále uložené v elektronickém systému státu. V něm je podle Brabce zhruba 3000 projektů za 70 milionů korun. Program Dešťovka je rozdělený do tří kategorií. Od nejjednodušší, kdy je srážková voda použita pouze pro zálivku zahrady, po nejsložitější, která vedle srážek využívá i přečištěnou odpadní vodu. 

Na dotaci mají nárok majitelé rodinných a bytových domů s výjimkou těch sloužících k rekreaci. Na pořízení systému je možné získat až 105 tisíc korun – až 50 procent uznatelných nákladů. Podání žádosti je podle ministra jednoduché, zasílá se elektronicky, následně je nutné doložit přílohy. 

Prostřednictvím Dešťovky chce stát bojovat proti plýtvání vodou a proti suchu. „Česko je střechou Evropy. Všechna voda odtéká. Jediná voda, kterou máme, je voda srážková. S dešťovkou musíme daleko lépe hospodařit. Naši předkové to dělali běžně. Mnozí podlehli dojmu, že vody bude vždy dost, ale ono jí vždy dost být nemusí. V některých obcích, a jsou jich stovky, vysychají studny,“ upozornil Brabec. 

Zdroj: Česká televize 

Scroll to Top