Olivový olej opět zdraží. Na vině je nedostatek srážek, které postihly dvě ...

blank

Sucho v krajině netíží jen Českou republiku. Sledujeme také například situaci v Itálii, kde je nedostatkem srážek postiženo několik oblastí. V Římě nebylo daleko od zavedení přídělového systému na dodávky vody domácnostem. Se Španělskem patří Itálie k hlavním světovým producentům olivového oleje. Špatná úroda povede k dalšímu zvýšení cen, které za poslední dva roky v Evropě vzrostly o 26 procent.

Jihoevropské zemědělce doslova paralyzuje několikaměsíční sucho. K nedostatku srážek se přidávají extrémní teploty. Ve středním Portugalsku, jižní Itálii nebo v okolí chorvatského Splitu také vypukly rozsáhlé požáry.

Na Apeninském poloostrově bojují farmáři kromě sucha i s bakteriální chorobou, která napadá rostliny. Mezinárodní rada pro olivový olej varovala, že produkce olivového oleje může letos v Itálii klesnout až o 60 procent. Špatná úroda bude mít za následek další zvýšení cen olivového oleje. „Sucho dále ohrožuje další plodiny od mandloní po rajčata. Italská asociace zemědělců Coldiretti odhadla letošní ztráty tamějších zemědělců na dvě miliardy eur.

Nejhorší sklizeň za posledních dvacet let očekávají pěstitelé obilí ve Španělsku. Nejhůře jsou na tom regiony Kastilie a León. „Klíč k další úrodě spočívá v podzimu. Pokud se léto protáhne a deště nepřijdou dost brzy, tak budeme mít i příští rok špatnou úrodu,“ varoval pro agenturu EFE Juan Luis Ávila ze španělského sdružení pěstitelů a chovatelů.

Podle farmáře Joaquína Antonia Pina z provincie Avila je tento rok katastrofický. „Nepamatuji si horší rok než tento. Pamětníci říkají, že podobné sucho zasáhlo Španělsko v roce 1992,“ upozornil pak pro server La Información farmář Ventura González, který žije ve stejné provincii západně od Madridu.

Scroll to Top