Brněnští odborníci vyvinuli zařízení na čištění použité vody

blank

Experti z Vysokého učení technického v Brně vynalezli spolu s vývojáři zařízení, které umí čistit použitou vodu z budov na úroveň vody dešťové. Kombinuje mechanické a biologické čištění a výsledkem je voda, která neobsahuje chlor, a lze ji například využít pro závlahu. Informovala o tom Technologická agentura ČR.

„Unikátnost je především v tom, že je sloučena separace bakterií nutných pro biologické čištění a hygienické zabezpečení vody filtrací na membránách, a v tom, jak jsou membrány regenerovány,“ uvedla mluvčí agentury Ivana Drábková. V Japonsku je například pro některé účely používání šedé vody nařízeno a užívá se třeba i pro splachování v toaletách. V Česku ale používání pitné a užitkové vody v této oblasti regulováno není.

„Zatím v České republice není ekonomický tlak na užívání jiných vod než z veřejných vodovodů či studní. Vydatnost vodních zdrojů zatím dostačuje, to se však velmi rychle může změnit. Už dnes mají mnohé oblasti země zásadní problémy s dlouhotrvajícím suchem,“ uvedl Vladimír Jirmus z ASIO NEW, která na vývoji zařízení spolupracovala.

Společnost již začala s exportem výrobku na Slovensko, do Maďarska, Rumunska nebo Chorvatska. V tuzemsku zatím širší zkušenosti s použitím šedé vody chybí. Vývoj recyklačního zařízení podpořila TA ČR grantem 3,9 milionu korun. „Do výzkumu jsou často zapojováni i studenti, kteří mohou aktivně pracovat na prakticky zaměřených výzkumných úkolech a následně vidět hmatatelné výsledky své práce, což je pro ně motivací na dráze vědy a výzkumu setrvat,“ uzavřel předseda Technologické agentury ČR Petr Očko.

Zdroj: Lidovky

Scroll to Top