Zálezlice plánují mobilní povodňové sklady

blank

V Zálezlicích na Mělnicku letos uplynulo 15 let od povodní, které v obci zničily 120 domů. Dvě zálezlické části dnes chrání protipovodňová hráz, která byla dostavěna v roce 2013. Část Kozárovice však před velkou vodou zabezpečena není. Bylo by to totiž příliš technicky komplikované a nákladné.

V Zálezlicích žije kolem čtyř set obyvatel. Podle starosty Jiřího Čížka se obec dále rozvíjí, bude například nabízet nové parcely pro výstavbu. Ty se chystá zhruba za rok a půl zasíťovat. V roce 2015 byl v Zálezlicích postaven speciální povodňový sklad. Jedná se o první svého druhu v České republice. Slouží k bezpečnému uskladnění majetku obyvatel v době povodní. Následovat měla výstavba dvaceti dalších, ale menších skladů, na které se však nepodařilo získat dotaci.

Jiří Čížek uvedl, že praktičtější a levnější variantou bude pořízení mobilních skladů. Zálezlice je chtějí nakoupit z vlastních prostředků. V roce 2002 napáchala v obci velká voda škody za 200 milionů korun. Povodně Zálezlice postihly i v roce 2013, kdy ještě nebyla kompletně dostavěna protipovodňová hráz. V tomto roce vznikly padesátimilionové škody.

Zdroj: Mladá fronta DNES

Foto: iHned.cz 

Scroll to Top