V Kuksu klesla podzemní voda o desítky metrů

blank

V obci na Trutnovsku proslavené především barokním hospitalem zmizela ze dne na den podzemní voda. Místní mají prázdné studny. Důvodem jsou pravděpodobně dva stometrové vrty, které vznikly u jednoho z místních rodinných domů kvůli tepelným čerpadlům. Jeden vrt byl zřejmě špatně utěsněný. Obec nyní s dodavateli stavby, investory, vodoprávním úřadem a hydrogeology řeší, co bude dál.

Jako když vytáhnete špunt z vany a voda vyteče. Neutekla nejspíš úplně někam jinam, ale odtekla do druhé vany, která je pod tou první. A tam se k ní nedostaneme,“ uvedl starosta Jiří Beran. Voda se ztratila i z fontán turisticky známého kaskádového schodiště.

„Člověk, který se sem opakovaně vrací, třeba na vinobraní, ví, že po těch kaskádách něco teče. Když to není víno, tak je to voda. A teď najednou chybí. Kulturní hodnota se ztrácí určitě. Ale to je věc, která se dá technicky udělat. Je to atrakce. Ale chybí nám podzemní voda“ láteřil starosta. V Kuksu to přitom vypadalo na slibný rok. V květnu získala obec prestižní evropskou cenu za obnovu barokního areálu. Zda a kdy se do Kuksu vrátí nejcennější surovina, voda, zatím není jasné.

Zdroj: Lidovky.cz 

Scroll to Top