Pražská zoologická zahrada není dostatečně chráněna proti povodním

blank

Ani patnáct let od ničivých povodní nemá pražská zoologická zahrada dostatečnou protipovodňovou ochranu. Zásadními opatřeními zatím zůstává přemístění obtížně evakuovatelných zvířat do jiné lokality. Velká voda způsobila v pražské zoo v roce 2002 škody za čtvrt miliardy korun. Uvedl to její současný ředitel Miroslav Bobek.

Před patnácti lety chránil pražskou zoo proti povodním val z 90. let, který byl dimenzovaný na dvacetiletou vodu. Povodňovou vlnu ale nezadržel v roce 2002 ani o 11 let později, kdy napáchala voda padesátimilionovou škodu. V roce 2002 přišlo o život několik zvířat.

V zoologické zahradě se obávají změny chování řeky v důsledku stavby nové čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Do koryta přidala stavba masu betonu a případné dopady na zoo se snaží odhalit ve vodohospodářském ústavu.

Institut plánování a rozvoje Prahy pracuje v koncepci ostrova s návrhem, který kalkuluje se snížením břehu ostrova v jeho první čtvrtině. Ředitel zoo uvedl, že když se voda povalí, hydrodynamika způsobí její další zatopení .

Hlavní město v současnosti zpracovává studie a modely k výstavbě protipovodňové ochrany Trojské kotliny, která by měla obsahovat i posouzení možného zvýšení stávající ochrany zoo. Praha rovněž dlouhodobě zvažuje zvýšení protipovodňového valu.

Zdroj: Týden.cz 

Foto: Aktuálně.cz 

Scroll to Top