Kořensko zůstává stále zavřené

blank

Metr a půl vody chybí nádrži Orlík. Výletní lodě neproplují přes přehradu Kořensko za Týnem nad Vltavou. Nepomohly ani přívalové deště. Informoval o tom Písecký deník.

Přehrada Kořensko je kvůli nedostatku vody zavřená. Potřebná kóta pro splavení je 347,60 metru nad mořem, ale Orlík je stále přibližně 1,5 metru pod touto úrovní. Ke zlepšení situace nevedly ani krátkodobé deště v uplynulých dnech. „Bylo by potřeba, aby déšť nebyl přívalový, ale vydatnější, ve vodohospodářském jazyce „vodný“. Pár přívalových dešťů tomu nepomůže,“ doplnil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Ještě před několika dny si Michal Pavlíček z Plavu užil s rodinou dovolenou na kánoích při splouvání horní části Vltavy z Lenory přes Soumarský most do Pěkné. „Byli jsme rádi, že bylo dost vody. I když bylo nejhorší počasí, užili jsme si to. Alespoň se děti naučily, že se to dá přežít,“ řekl Michal Pavlíček. V současnosti je však tato část Vltavy v úseku ze Soumarského mostu po Novou pec uzavřená. „Aktuálně se výška pohybuje přesně na padesáti centimetrech , tudíž Národní park Šumava, která tento úsek reguluje, vyhlásila, že je průplav nesjízdný,“ uvedla Kateřina Štěrbová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Cílem projektu splavnění Vltavy je umožnit plout z Českých Budějovic až do Prahy. Za posledních deset let se za dvě miliardy korun postavila čtyři vodní díla, dva přístavy, pět přístavišť a upravilo se 15 kilometrů koryta.

 

 

 

 

Scroll to Top