Zákaz odběru povrchových vod na Přerovsku

blank

Od začátku srpna platí na Přerovsku opatření, které do 20. září zakazuje obecné nakládání s povrchovými vodami ze všech toků a nádrží. Kromě Přerova je zákaz platný pro dalších 58 obcí v regionu. Na doporučení Povodí Moravy vydali toto rozhodnutí úředníci z oddělení vodního hospodářství.

„Jeho zástupci nás už 18. července vyzvali, ať zvážíme možnost upravit povolené i obecné nakládání s vodami, a to vzhledem ke stávajícímu suchému období a nepříznivé hydrologické situaci,“ uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Připomněl také, že v minulých dnech došlo ke kritickému snížení průtoků ve vodních tocích, ke snižování hladin rybníků i nádrží a ke snižování hladiny podzemních vod.

Starostové dotčených obcí a předsedové místních částí byli o situaci informováni dopisem, který jim přerovský magistrát zaslal během prvního srpnového dne. „Jestliže dnes někdo používá například vodu z Bečvy nebo ze Strhance k zavlažování zahrádky, teď by se měl podobných zvyklostí zdržet – a to až do poloviny září. Zároveň všem doporučujeme v maximální možné míře zachytávat a zadržovat srážkové vody – a pro závlahu přednostně využívat právě je,“ vysvětlila Pavla Tomčíková z oddělení vodního hospodářství přerovského magistrátu.

Zákaz obecného nakládání s povrchovými vodami se týká území těchto měst a obcí: Přerov včetně jeho místních částí, dále obcí Beňov, Bezuchov, Bochoř, Brodek u Přerova, Buk, Císařov, Citov, Čechy, Čelechovice, Dobrčice, Domaželice, Dřevohostice, Grymov, Horní Moštěnice, Hradčany, Kojetín, Kokory, Křenovice, Křtomil, Lazníčky, Lazníky, Lhotka, Lipová, Líšná, Lobodice, Měrovice nad Hanou, Nahošovice, Nelešovice, Oldřichov, Oplocany, Oprostovice, Pavlovice u Přerova, Podolí, Polkovice, Prosenice, Přestavlky, Radkova Lhota, Radkovy, Radslavice, Radvanice, Rokytnice, Říkovice, Sobíšky, Stará Ves, Stříbrnice, Sušice, Šišma, Tovačov, Troubky, Tučín, Turovice, Uhřičice, Věžky, Vlkoš, Výkleky, Zábeštní Lhota, Žákovice, Želatovice.

Zdroj: www.prerov.eu 

 

Scroll to Top