Spotřeba pitné vody vzrůstá o desítky procent, připraveny jsou cisterny

blank

Na Chrudimsku se zvyšuje spotřeba vody a zároveň jí ubývá v některých studnách. Podle vodohospodářů je to důsledek návratu horkého počasí v posledních dnech. Tématem se zabýval Chrudimský deník.

Oproti zimnímu období stoupá spotřeba vody na Chrudimsku průměrně o 30 procent. Existují také oblasti, kde je to několikrát vyšší. Vodohospodáři společnosti VS Chrudim zdroje pitné vody v provozovaných oblastech monitorují a jsou připraveni v případě nutnosti zavážet vodojemy cisternami.

„V současnosti není nutné spotřebu vody regulovat a omezovat. Lidé se nemusí obávat, že by došlo k výpadkům dodávek vody. Situaci pravidelně vyhodnocujeme z hlediska zásob, rovnoměrnosti spotřeby i dodržování její kvality,“ uvedl technický ředitel VS Chrudim Petr Kavalír. Do žádné obce zatím nebylo potřeba cisternu dovézt.

Nedostatek pitné vody trápil v posledních letech opakovaně například obyvatele a rekreanty v místní části Bojanova, v Holíně. Do lokality proto vedení městyse několikrát dovezlo cisterny s pitnou vodou ze zdrojů Státních hmotných rezerv.

„Teď prozatím nemám informace, že by voda komukoliv v Holíně chyběla. Zčásti to bude tím, že zrovna v naší oblasti v poslední době několikrát vydatně pršelo. Je ale také pravda, že především stálí obyvatelé Holína, kterým předtím zmizela voda z poměrně mělkých, většinou osm metrů hlubokých kopaných studní, začali ve větší míře čerpat vodu z nových vrtů, které si nechali zřídit na svých pozemcích. Tyto nové vrty už dosahují hloubky například kolem třiceti metrů a vody je v nich proto dost,“ upřesnil bojanovský místostarosta Josef Honzíček.

Scroll to Top