O pražská pítka je mimořádný zájem

blank

Pro mnohé Pražany a turisty je současné horké počasí vyčerpávající. Rychlé osvěžení proto mnoho z nich hledá u pítek, které se v posledních dnech ocitají pod náporem lidí. V hlavním městě jich je několik desítek. Některá spravují radnice jednotlivých městských částí, jiná má na starost Technická správa komunikací.

Všechna jsou kontrolována, zájemci tak mohou vodu bez obav pít. „Všechna pítka jsou napájena z veřejného vodovodního řadu a většina je také označena tabulkou pitná voda. My máme ve správě devět pítek a všechna fungují. Kontrolují se každý týden, například výška tryskající vody nebo ucpané trysky, čistí se i odpadní mřížky a otvory,“ řekla Barbora Lišková z TSK.

Bezstarostně se mohou lidé napít například u pítka v Celetné ulici, na náměstí Republiky, v Zíkových sadech, v ulici Na Slupi nebo Loretánském náměstí. Zařízení jsou pravidelně v provozu od května do října. Na údržbu a provoz devíti z nich vynaloží TSK každoročně asi 800 tisíc korun. Někdy však nastanou nečekané výdaje tak, jako se to stalo před několika lety, když do pítka na náměstí Republiky nabouralo auto.

Na různých místech metropole jsou pak další desítky pítek, které spravují městské části. Nejvíce se jich nachází v historickém centru Prahy. Kromě tohoto typu zařízení se v pražských ulicích objevila i mlžítka. Ta lidem poskytují příjemné osvěžení v podobě lehkého obláčku vody. Zatím je vyzkoušela Praha 7.

Zdroj: deník Právo 

Scroll to Top