Prackovičtí láteří nad dodávanou pitnou vodou

blank

Podle obyvatel Prackovic na Litoměřicku pitná voda zapáchá a nedá se pít. „Voda je delší dobu doslova hnusná a smrdí, že ani šťáva tomu nepomůže,“ rozčiloval se Lukáš z Prackovic, který domu kupuje už pouze balenou vodu. Na kvalitu vody si údajně stěžuje celá obec. „Je paradox platit za pitnou vodu, kterou nejde pít, ani kafe si z ní neuděláme,“ řekl Lukáš.

Prackovičtí si nechali iniciativně provést rozbor vody, který potvrdil nález bakterie, jenž je zdrojem průjmových onemocnění. Jestli se vir nachází už v centrálním přívodu vody do obce, ukážou až další výsledky odběrů. Ty už nechalo na základě stížností obyvatel připravit vedení obce.

„Jednalo se o soukromý rozbor obyvatele obce, ve kterém se bakterie našla. Nejsou to významná množství, ale přesto jsme nechali provést další zkušební rozbor vody, jehož výsledky budou známy příští týden,“ potvrdila starostka Prackovic Andrea Svobodová Křešová.

Obec nechala vzorky vody odebrat na několika místech. „Abychom měli skutečně jistotu, rozbory budeme po několika dnech opakovat. Někdy to totiž může způsobovat samotný rozvod v domě, kdy do domu přichází kvalitní voda, ale z kohoutku už teče voda kontaminovaná, za což dodavatel vody není zodpovědný,“ pokračovala starostka.

Vedení obce zastává názor, že problémem může být také to, že lidé nejsou zvyklí na vodu, která je do obce aktuálně dodávána. Původním zdrojem pitné vody pro Prackovice byl totiž pramen, který se nacházel v kopcích nad obcí. Ten ale zanikl při stavbě dálnice D8. Dnes je voda odebírána přivaděčem z protějšího břehu.

„Voda je jiná a lidé na ní nejsou zvyklí, stěžují si, že páchne a že nemá takové chuťové vlastnosti jako původní voda z hor. To, že mají obyvatelé průjmová onemocnění, se nedá zatím úplně přikládat špatné vodě, ale pokud se potvrdí, že opravdu není kvalitní, budeme situaci ihned řešit a požadovat nápravu,“ uzavřela starostka.
Zdroj: Litoměřický deník 

 

Scroll to Top