Římané si mohou definitivně oddechnout. Místo přídělového systému načerpá hlavní město vodu ...

blank

Obyvatelé Říma nebudou mít vodu na příděl, jak jim kvůli suchu původně hrozilo. Místní správa se nakonec dohodla s ministerstvem životního prostředí a římská vodárenská společnost ACEA bude nadále čerpat vodu z Braccianského jezera, které leží severně od hlavního města.

Milionu a půl Římanů mělo mít nově vodu na příděl. Do italských domácností by nejcennější surovina proudila jen 16 hodin denně. Návrh však spustil řadu ostrých reakcí a vláda nakonec ustoupila. Vodárenská společnost ACEA bude stále odebírat vodu z Braccianského jezera, jehož hladina vlivem přetrvávajících veder klesla.

Odběr vody z jezera ale klesne z 900 litrů za sekundu na 400 litrů. Omezení v objemu odběru platí do 10. srpna a následně bude ACEA až do konce měsíce čerpat jen 200 litrů za sekundu. Ministr životního prostředí Gian Luca Galleti uvedl, že římská radnice a ACEA by se měly řádně zaměřit i na údržbu vodovodní sítě a budování vodohospodářské infrastruktury. Galleti dlouhodobě kritizuje to, že se 44 procent objemu vody na cestě do domácností v regionu Lazio ztratí v zastaralém potrubí.

 

Scroll to Top