Hráz pro turisty bude po dobu dvou let zavřená

blank

Cyklisté a turisté přijdou dočasně o oblíbený výhled na rozsáhlou vodní plochu z hráze v Boskovicích na Blanensku, kterou vodohospodáři zavírají kvůli opravám. Zákaz vstupu potrvá dva roky. Od středy 2. srpna se z místa stane staveniště.

Cesta přes hráz je pro veřejnost přístupná od roku 2005 a o deset let později ji Povodí Moravy otevřelo pro turisty celoročně. Podle informace předsedy boskovických turistů Jaroslava Oldřicha tuto možnost lidé hojně využívají. Vzhledem k opravám musí vodohospodáři z nádrže upustit velké množství vody. Z bezpečnostních důvodů klesne hladina o dvanáct metrů. Po případných srážkách by se mohla voda rozlít do okolí.

Bez obav mohou žít obyvatelů okolních obcí. Přehrada je po rekonstrukci ochrání i před tisíciletou vodou. Akce si vyžádá zhruba 140 milionů korun. Pro Boskovicko zajišťuje pitnou vodu nádrž ve Velkých Opatovicích, ve které například žije několik druhů chráněných živočichů, jako jsou škeble či raci. Hráz a převážná část vodní nádrže se nachází na území Vyškova.

Foto: Povodí Moravy 

Scroll to Top