Hladiny řek jsou na Valašsku na hranici sucha

blank

Nedostatek srážek a související vysychání říček a řek nutí města i vesnice na Valašsku k vyhlášení stavu sucha a zákazu odebírání vody z  toků. Přistoupila už k tomu radnice v Rožnově pod Radhoštěm, následovat by mělo Valašské Meziříčí a Vsetín.

V celém mikroregionu Rožnovska nesmí lidé od 20. července čerpat vodu z řek k napouštění bazénů, zalévání zahrad či mytí aut. Vyhláška platí do odvolání. Omezení odběru vody je nutné pro zajištění základní ekologické funkce vodního toku. „Současná mimořádná situace si vyžádala bezodkladné vydání tohoto opatření,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí rožnovské radnice Marie Hrabovská.

Obdobné nařízení se už chystá ve Vsetíně a Valašském Meziříčí. „V návaznosti na aktuální vývoj meteorologické situace chystáme vyhlášení zákazu v nejbližších dnech,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí meziříčské radnice Rostislav Frydrych. Vsetínská Bečva už dosáhla hranice sucha, té Rožnovské a Juhyni zbývá do tohoto stavu už jen několik centimetrů.

Aktuální stav je výsledkem přetrvávajícího nedostatku srážek, který meteorologové zaznamenávají už dva roky. Podle ředitele Vodovodů a kanalizací Vsetín Michala Korabíka však není v oblasti pitné vody důvod k panice. Největší zdroj, Stanovnická přehrada je plná  a vodohospodáři nemusí sahat k regulačním opatřením.

Komplikovanější situaci zažívají lidé v místech, která nejsou napojena na vodovodní řad a spoléhají se na vlastní zdroje. „V takových případech pomáhají místní hasiči, kteří konkrétní domácnosti přivezou cisternu vody z obecního vodovodního řadu a napustí ji lidem do studny,“ informoval starosta Valašské Bystřice Emil Korduliak. Naopak v nedaleké Bystřičce se na své zdroje, konkrétně tři studny, mohou obyvatelé spolehnout. „Od osmdesátých let, co jsme je vrtali, nepamatuju, že bychom museli vydat nějaké omezení v souvislosti se suchem,“ potvrdil starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček. 

Zdroj: Naše Valašsko 

 

 

 

Scroll to Top